Forside Hvem  Vineri Gårdbutik Vinstue Natur og dyr Bed and breakfast Arrangementer
Vinhøst 2008 Vinfremstilling 2008 Vinens historie Dansk vin

 


Afstilkeren som sorterer druer og stilke
Apperatet til kuldioxid

 Ståltank til gæring af vinen

 

 

    

Historien og filosofien om vin på Sneum Vingård

Historein går tilbage til den 1. maj 2008. Siden da er der brugt megen tid i vinmarken med pasning og pleje af de 500 Rondo vinstokkene, samt rennovering af lokaler til vineriet.

Den 8.oktober 2008 stod vineriet klar, med helt nyt udstyr og rennoverede lokaler - samme dag fik vineriet sin første smiley :-) for egenkontrolprogram, udstyr og rengøring.

Den første høst var den 11. oktober 2008. Det var med lodder og trisser vi nåede det hele.At arbejde i vinmarken, er at være meget tæt på naturen og se og forstå de naturlige processer planten gennemgår. Det har optaget mig at følge udviklingen, og jeg er gang på gang blevet overrasket over den kraft og det liv planten udviser.

Det første år havde vi en tørke- og varme periode på næsten 3 mdr. uden vand og med temperaturer på omkring 25-30 grader. Vinstokkene fik ikke vand og de kunne gro med 10 cm på et døgn. Når vejret og forholdene er på en bestemt måde, reagerer stokken derefter, den sætter rødder længere ned for at få vand og udnytter varmen og solen til fotosyntesen, som skaber en stærk plante.

Det kan næsten ikke undgås, at denne livskraft og stædighed smitter af på en` selv når man arbejder i vinmarken hver dag. Det er med denne bevidsthed - at have respekt for plantens liv og den naturlige proces, der fremstilles vin på Sneum Vingård.

Druerne er eneste råvare, et produkt af denne stædige og kraftfulde plante. I min verden kan man ikke bare "lave vin" af druen - men må bruge sanserne; smage, dufte, mærke, bruge fornemmelsen - med reskekt for råvarens iboende kvalitet og lade processen folde sig ud. Det er gjort - og det har været spændende!

Vinen laves nu udfra et princip om skånsom behandling og håndarbejde, i så vid udstrækning som muligt.

 Druerne er

 håndplukket og håndsorteret og der er ikke anvendt sprøjtning.

Vinfremstillingen er anlagt på en ren linie, med respekt for processen og hvor smag og kvalitet konstant er for øje.

 

Grundlaget er en simpel proces, der kræver grundighed og nærvær, som jeg mener skal raffineres i det uendelige.